Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 21:22 - Съдебни процеси и обвинения срещу Сидеров
Автор: aleksenof Категория: Политика   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
0



Първо дело

Сидеров и „Граждани срещу омразата”

В началото на 2006 година Обществена коалиция „Граждани срещу омразата” заведе иск срещу Волен Сидеров за подбуждане към дискриминация и насаждане на омраза. Точните изказвания, които според коалицията са престъпление, бяха публикувани през май 2006 от Джемини. Искът се основава на Закона за защита срещу дискриминация, Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Международния пакт за граждански и политически права и Конституцията на Република България.

Основание за съдебния иск - дискриминационните изказвания на В. Сидеров

Коалицията "Граждани срещу омразата" дава за пример в учредителния си манифест следното изказване на В. Сидеров: „…Най-после българите ще имат своето представителство в парламента. Там няма да бъдат само педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други, а ще има само и единствено българи!“

Волен Сидеров използва изрази, от рода на „международната еврейска върхушка“, както и такива, които делят българските граждани на „българи“ и „небългари“. По отношение на малцинствата, Волен Сидеров използва изрази, от рода на „педерастко-лесбийски сборища“ и „терористите от циганските гета“.

Тези изказвания на Сидеров са цитирани от коалицията „Граждани против омразата“ 

По преценка на съда исковата молба е разделена в 8 отделни производства и разпределена за разглеждане от осем съдии. Мотивите за това са, че ищците сочат осем различни признака, по които трябва да се установи подбудителство към дискриминация.

Решение на съда на първа инстанция

Състав на Софийски районен съд (СРС) с председател Иво Дачев на 21 юли 2006 осъжда Волен Сидеров по едно от осемте дела. Присъдата е: да преустанови подбуждането към дискриминация, като спре да прави подобни изявления, и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни такива действия. Според съда, със свои изказвания той е преминал мярата, в която се позволява да бъде упражнявано свободно правото на слово и е нарушил правото на свобода от дискриминация. Искането за публично извинение се отхвърля.

Второ дело

Исковете са недоказани

Съдия Марияна Георгиева от Софийския районен съд е отхвърлила като недоказани исковете срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за тормоз и подбуждане към дискриминация на основа на сексуалната ориентация. Без уважение остава и искането Сидеров да бъде осъден да се извини публично и да спре да прави дискриминационни изявления във връзка със сексуалната ориентация.

Искът е заради няколко изказвания на лидера на "Атака". Сред тях е това от парламентарната трибуна отпреди година, когато Сидеров нарича Филип Димитров „отявлен хомосексуалист“. Обидни според ищците са и думите му: „…всевъзможни изявления на всякакви гей организации, педерастко-лесбийски сборища и прочее се отразяват широко и мощно“, „…най-после българите ще имат своето представителство в парламента. Там няма да бъдат само педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други, а ще има само и единствено българи…!“

Случаят "Магистрала Тракия" Основна статия: Инцидент с Волен Сидеров на магистрала Тракия

На 7 април 2006 г. Волен Сидеров претърпява инцидент на магистрала „Тракия“. Около 23 часа, неговият автомобил е засечен от два други. В автомобила, който се блъска в този на Сидеров, пътуват 22-годишно момче, което шофира, и 84-годишния му дядо (тази информация е твърдение единствено на семейство докови - бащата Ромео и синът Явор - и не е проверена от полицията). Във вторият автомобил, джип "Мерцедес", пътува бащата Ромео Доков, който кара пред автомобила на Сидеров. Синът Явор, който твърди че е бил ударен от автомобила на Сидеров, е студент по международни икономически отношения и разузнавателни науки в Англия. Според информационната система "Дакси", бащата, Ромео Доков участва като собственик или управител в 6 фирми, занимаващи се с туризъм и търговия. Той е собственик на хотел "Холидей парк" в курортния комплекс Златни пясъци. Занимава се с производство и търговия на сухари и захарни изделия. Ромео Доков е член и на управителния съвет на сдружение "Съюз на собствениците за развитие на курортен комплекс Златни пясъци". Още на следващата сутрин, няколко часа след инцидента, е организирана пресконференция, на която семейство Докови изказват своята теза за случилото се на магистралата.

Според Волен Сидеров случилото се е атентат срещу него, а историята за внучето и болния дядо - измислица на Ромео Доков. Редица медии обаче изопачават това твърдение и публикуват материали със заглавия като "Сидеров и Чернев се оплакват, че 22-годишно момче и 84-годишният му дядо са направили опит за покушение срещу тях."

Впоследствие, Волен Сидеров се отрича от първоначалните си показания, а адвокат Чернев отрича участие в побоя и инцидента. Павел Чернев, в свое интервю пред в-к „24 часа“ обяснява, че е бил помолен от Волен Сидеров да даде показания, че той е упражнил насилие над водача да другия автомобил, тъй като „най-много прилича“ на шофьора Любомир Бакърджиев, който е „условно осъден“ и самият Волен Сидеров „вече е казал на министъра, че Чернев е карал колата“. Показанията на Волен Сидеров са на разположение в архива на Народното събрание. По искане на главния прокурор, в края на юни 2006 г., Народното събрание сваля имунитета на Сидеров за да бъде той разследван за подбудителство към лъжесвидетелстване на Чернев и прикриване на Бакърджиев от властите. Следствието не е установило дали бащата и синът на Явор Доков са били на магистрала "Тракия" по време на инцидента, нито кой от участниците в инцидента е бил блъснат - Докови или Сидеров. В първите седмици на скандала в сутрешните блокове на bTV и НоваТВ се изнася информация за хода на следствието, която трябва да е следствена тайна. Това дава повод на Сидеров да заяви, че случаят е провокация срещу него с цел компрометиране (изказване на В. Сидеров в Парламента на 22.06.2006).

Призовкар връчва призовка на Сидеров след пресконференция

На 14 февруари 2007 г. съдебен призовкар от Националната следствена служба (НСС) връчва призовка по делото за инцидента на автомагистрала "Тракия" на Волен Сидеров. Призовката му се връчва да се яви в качеството на обвиняем.Това става след пресконференция, на която Сидеров обяснява, че срещу него се изпълнява политическа поръчка и, че никой не го търси, въпреки, че няма депутатски имунитет. Служителят му връчва призовката след двуседмични опити да го намери.



Тагове:   обвинения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aleksenof
Категория: Политика
Прочетен: 8644
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930